Amsterdam

Hollands flag

   Hollands største by og hovedstad
   Knap 800.000 indbyggere
   Især kendt for: De mange kanaler og kanalhuse, Anne Franks hus, Red Light District og Coffeeshops, Rijksmuseet, Van Gogh museet og de mange cykler i gadebilledet
   Flytid: 1 time og 25 minutter
   Transport i byen: Gåben el. sporvogn

Amsterdam er fuld af liv og en helt vidunderlig by til en weekendtur. På rigtig mange områder minder Amsterdam om København. Det er en lille by, man kan gå rundt og se det hele, der er utallige små kanaler, mange parker og så er der cykler overalt.

Jeg var i Amsterdam i 3 dage i begyndelsen af april 2011. Jeg fløj billigt derned med Norwegian og havde booket værelse på Blyss Hotel gennem Rates2go.
På tre dage kan man nå at se det meste af byen og samtidig have rigtig god tid til at sidde stille i en af de mange dejlige parker eller på en af de utallige torve og suge indtryk fra lokalbefolkningen til sig. Du bør ikke tage til Amsterdam uden at gå en tur i Red Light District, tage en kanalrundfart i aftenmørket eller uden at få en oplevelse af de forfærdelige lidelser byen så under 2. verdenskrig.

Der er ca. 1.280 broer i Amsterdam. ”Den Tynde Bro”, der forbinder de to sider af floden Amstel er den nok mest populære bro. De mange kanaler har giver Amsterdam kælenavnet ”Nordens Venedig”. Det kan kun anbefales at tage en bådtur ud på de mange kanaler, når man besøger Amsterdam. Der er mange muligheder for kanal-cruises – både i dagslys og om aftenen. Jeg tog et aftencruise, der varede 90 minutter med afgang kl. 21. Det kostede ca. 15 euro.

Kanaler i Amsterdam

En af de mange smukke kanaler i Amsterdam

Man kan sagtens nøjes med at bevæge sig rundt på gåben, men hvis man har brug for et hvil, kører der sporvogne igennem hele byen.

Anne Franks hus

Et af de mest populære turistmål i Amsterdam er uden tvivl Anne Franks Hus. Museet ligger i Prinsengracht 267 og åbner omkring kl. 9. Der er lang kø til museet, som godt kan tage 30-60 minutters ventetid. Entreen koster 7.50 euro, men museet er både pengene og ventetiden værd.
Jeg havde glædet mig meget til at se huset. Jeg har læst bogen mange gange – og købte også et nyt eksemplar i museumsbutikken for ca. 100 danske kroner.

Du kan ikke undgå at blive påvirket og rørt, når du går rundt i det gamle (nu fredede) kanalhus, som den jødiske familien Frank gemte sig i under 2. verdenskrig, da jødeforfølgelsen i Amsterdam stod på. Du går gennem det umøblerede hus (et ønske af familiens eneste overlevende Otto Frank er, at huset står umøbleret), som leder dig op af smalle stejle trapper i det høje kanalhus. Du går gennem familiens gemmesteder, hvor der blandt andet er udstillet de originale dagbøger, som Anne Frank skrev under besættelsen.

Museet åbnede den 3. maj 1960 og er en beskyttet bygning. Museet er senere blevet udvidet med en nyere bygning, der rummer plads til en generel udstilling af jødeforfølgelsen og religiøs racisme. Museet slutter i en boghandel, hvor du har mulighed for at købe bl.a. Anne Franks dagbog på flere forskellige sprog.

Hvis du vil se mere relateret til 2. Verdenskrig, anbefales et besøg på Modstanderbevægelsens museum. Museet ligger lige overfor Zoologisk Have i det jødiske kvarter på adressen Plantage Kerklaan 61. I området her omkring ligger desuden flere jødiske monumenter, som i nogen grad relaterer sig til udryddelsen under 2. verdenskrig.

Red Light District

Man kan ikke sige Amsterdam uden at sige Red Light District. Fest og farver præger byens allermest liberale område. Det er ikke tilladt at tage billeder i Red Light District. Red Light District i Amsterdam er her du finder prostituerede, der sælger sig selv via udstillingsvinduer. Det er svært ikke at blive både imponeret og forundret, når man går gennem området, hvor kvinder i alle former og farver udstiller sig selv. Prostitution er fuldt lovligt i Holland, hvor de både har deres egen fagforening og betaler skat. Det koster pr. 2011 200 euro at leje en bås – og det koster 80 euro at leje kvinden. Så ved 3. kunde bliver det en god forretning. Der er masser at kigge på i dagslys, men den helt rigtige stemning kommer frem efter mørkets frembrud.

Midt i Red Light District står den gamle Oude Kerk – en gotisk renaisance kirke, som en skærende kontrast til hvad der ellers foregår i området. Foran kirken står desuden et pissoir, bare for at gøre kontrasten endnu større.

De 9 gader

Det er her du skal shoppe! Find små hyggelige vintage-butikker fuld af pailetter og perler. Gør virkelig gode kup her! Desuden ligger der rigtig mange fine butikker med design fra hele verden. Det er ikke her du finder Louis Vuitton og Chanel, men du finder design i middelklassen både fra USA, Europa og lokale hollandske designere. Du finder også lækre cafeer med god kaffe og lækre kager. Hvis du har brug for en pause undervejs, nyder du stilheden ved en af kanalerne.

De Brune Cafeer

Man fristes til at tro noget andet, men faktisk er alle stoffer – også hash – ulovlige i Holland. Men modsat f.eks. Danmark er der er en form for realisme inkluderet i forbuddet, hvilket betyder at det er lovligt at være i besiddelse af op til 5 gram til eget forbrug. Det gør også hash-cafeerne lovlige. Her kan man lovligt gå ind og købe og ryge hash. Find dem især omkring Haarlemmerstraat og i Red Light District, men de findes alle steder.

Joordan

Det tidligere arbejderkvarter, er nu hjemsted for en meget forskellig samling mennesker – fra studerende over kunstnere til forretningsfolk. Kvarteret samler de tre hovedkanaler, og er fyldt af små hyggelige gader fuld af anderledes forretninger, gallerier og de såkaldte brune cafeer.

Parkerne

Vondelpark Den store park i den sydlige del af Amsterdam, er den mest populære park i Holland med over 10.000.000 besøgende om året. Parken er ca. 3.5 km rundt på den asfalterede sti i udkanten. Derudover er der mange små stier på tværs af parken og flere søer med broer over. Parken er helt ideel til en løbetur, men indbyder også til afslapning med en take away kaffe og en god bog. Når solen skinner strømmer amsterdammerne ud i parken med venner og grillen under armen.

Sarphatipark Hyggelig park med små søer cirka 1.5 km fra Museumplein. Parken er oprindelig opkaldt efter Samuel Sarphati, der var jøde. Under krigen måtte parken derfor tage navneforandring og hed derfor “Bollandpark”. Siden afslutningen på 2. verdenskrig, har parket igen hedder Sarphatipark.

Beatrixpark En rigtig flot og helt morgenstille park med rigtig fine løbestier i det sydelige Amsterdam. Parken er opkaldt efter den hollandske dronning Beatrix. Parken blev opført i 1938. Hvis man vil gå en tur i parken, kan man tage en tram (linje 5) og stå af på stationen Beethovenstraat.

OosterparkTæt på zoologisk have “Artis” og den jødiske bydel ligger den store smukke Oosterpark. Der er et område i parken med en memorial til filmkunstneren Theo Van Gogh, som blev myrdet i nærheden.

Pladser og markeder

Dam pladsNapoleon overtog byen her i 1808. Det Royale palads er den mest dominerende bygning på pladsen – blev oprindeligt brugt som rådhus.

Begijnhof De små huse var tidligere hjemsted for cølibate Beguin nonner. I dag bor der stadig single-kvinder i husene i den smukke have. Hus nr. 34 er det ældste i Amsterdam.

Leidseplein Det mest populære område for nattelivet. Her er fuldt af gøglere hele natten. Der er mange restauranter, natklubber, teatre og biografer.

RembrandtpleinGanske populært gå-i-byen-område. Du finder traditionelle hollandske musikere og ægte hollandske cafeer. Midt på pladsen er der en statue af Rembrandt.

Albert Cuyp Marked Stort udendørs marked. Især populært i weekederne, men også godt besøgt i hverdagene. Her handles frisk mad, tøj og mystiske gøglersager. Priserne er lave. Find markedet i kvarteret Pijp.

Museer

Der er mere end 50 museer i Amsterdam, så der er nok at kigge på. De mest kendte er Van Gogh museet, Rijksmuseet, Anne Franks Hus og Stedelijkmuseet – men der er også bl.a. et kondommuseum og et sexmuseum.

National Maritim Museum, Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Museum Amstelkring, Anne Frank Hous

Midt i Amsterdam ligger Hollands ældste zoologiske have. Der er fire områder i haven – Zoo, Planetarium, Botanisk Have og Zoologisk Museum. Se mere påwww.artis.nl

Rijksmuseet

IAmsterdam

Reklamer

, ,

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: