Vulkanøen Island

Få en helt speciel ferieoplevelse du aldrig glemmer. Ferie på vulkanøen Island indbyder til så mange aktiviteter og seværdigheder, at alle bør besøge landet mindst én gang i livet.
Der går rigtig mange fly til Islands lufthavn i Keflavik (som desuden blev kåret til Europas bedste lufthavn i 2009). Du kan både flyve med SAS, Iceland Air og Iceland Express fra København. Keflavik ligger ca. 45 km fra Islands hovedstad Reykjavik. Mellem de to byer ligger desuden vejen ned til et af Islands mest populære turistmål Den Blå Lagune.
Island er et typisk stop-over, når turen går til USA. Netop på denne tur, er der flere der benytter lejligheden til et par timer i Island – men det er langt fra nok, hvis du vil have det fulde indtryk af den spændende ø.

Infrastrukturen er noget mere udfordret end vi er vant til i Danmark. Der er desuden kun sparsomt offentlig transport – og desuden ingen toge. Derudover er der kun få hovedveje, resten af øen består af små veje typisk af grus. Det sætter naturligvis et vist krav til dit transportmiddel. Det anbefales kraftigt, at en ferie på Island følges op af en billeje – og helst en firhjulstrækker.

Island har et forholdsvis koldt klima pga. golfstrømmen. Om sommeren er det sjældent over 20 grader og oftest ligger temperaturen omkring 15 grader, når det er varmest. Om sommeren er det desuden lyst næsten hele døgnet.
Valutaen er islandske kroner, og grundet den negative påvirkning af finanskrisen svinger kursen meget. Følg derfor med på fx. http://www.valutakurser.dk.

Mange voksne islændinge kan tale dansk og de fleste taler rigtig godt engelsk. Island ligger i tidszonen GMT, og skifter ikke over til sommertid. Island er ikke en del af EU, men er medlem af EØS (Europæisk Økonomisk Samarbejde).

Hvad skal man se på Island?

Der er mange ting at tage sig til på en ferie på Island. En ridetur henover lavalandskabet på islandske heste, snescootere, sejlture, se vulkaner og vandfald – og et besøg i “den gyldne cirkel” (Geysir, Gullfoss og Þingvellir) er gode bud.

Reykjavik

Den lille storby, og verdens nordligste hovedstad. Her bor langt de fleste af Islands indbyggere (ca. 80 %).
Der er en gammel bydel, der står i kontrast til de rigtig mange nye bygninger. I midten af byen er den imponerende Hallgrimskirken, som er smuk udenpå og indeni. Byen giver rig mulighed for at besøge gallerier og kunstbutikker. Derudover er der op til flere indkøbscentre og mange små vintagebutikker i Reykjavik. I byen er der desuden en smuk havn, der dagligt arrangerer sejlture med hvalsafari.

Gullfoss

Floden Hvítá løber igennem vandfaldet Gullfoss i sydvest Island. Vandfaldet er er stort, prangende og helt enormt fantastisk at se. Der løber over 100 kubikmeter vand gennem vandfaldet hver eneste sekund. Vandfaldet er fredet, men der har tidligere været snak om at bruge vandfaldet til at skabe elektricitet.
Der er ca. 120 km fra Reykjavik til Gullfoss – og på vejen kan man med fordel besøge både Geysir og Þingvellir.

Geysir

110 km fra Reykjavik – ca. 10 km før Gullfoss ligger området “Geysir” helt ude til hovedvejen. Det geotermisk aktive område er smukt med op til flere små gejsere – og en stor gejser “Strokkur”, der skyder vandet meget højt op – og meget ofte, faktisk hvert 5.-10. minut. Det er dermed en af de allerstørste naturskabte gejsere i forhold til hyppigheden af udbrud. “Strokkur” har været aktiv siden 1789, hvor et vulkanudbrud startede det hele. I en lang årrække i starten af 1900-tallet lå gejseren stille grundet et andet vulkanudbrug. “Strokkur” går 23 meter ned i jorden og vandet er ca. 120 grader varmt.
I forbindelse med Geysir, ligger en butik, hvor det er muligt at købe snacks, mad og benzin.
På vejen mellem Geysir og Reykjavik kan man med fordel gør et stop og gå en tur omkring den inaktive vulkan Kerid.

Þingvellir

Man bør helt bestemt besøge Þingvellir, når man er på Island. Området er en stor gammel nationalpark kun 40 km fra Reykjavik. Engang var det her vikingerne holdt til. Fra ca. år 900 til 1800 var det desuden her islændingen vedtog nye love og Altinget havde sit virke her. Nu er der velbesøgt af både lokale og turister med god grund. 17. juni 1944 blev Island erklæret som selvstændig nation (fri fra Danmark) – og samtidig blev Þingvellir et fredet område under UNESCO. Þingvellir er formet af lava, og det ses blandt andet på de meget stejle klippeskråninger. Der er flere jordskælv i området, da det ligger lige mellem to tektoniske plader.

Hekla

Den næsten 1.500 meter høje vulkan er en af de mest kendte blandt danskerne. Seneste udbrud var i 2000, og historisk fremkommer de cirka hvert 10. år. Det er sammen med vulkanen Grímsvötn den største på Island.
Man kan sagtens køre til Hekla, hvis man har en god firhjulstrækker, som klart foretrækkes på de lettere ufremkommelige grusveje. På Hekla er der mange muligheder for smukke vandreture. Man kan med fordel dele turen op i to, og tage en overnatning på en bed and breakfast, som man finder flere af undervejs.

Vatnajökull

Islands største gletcher er også et besøg værd. Her er der rig mulighed for at leje en snescooter og tage en tur ud over isen. Isen er helt op til 1.000 m tyk – og i gennemsnit ca. 400 meter, så man bryder ikke lige igennem. Vatnajökull er stort – kæmpe stort – med et areal på cirka 8.100 km2. Under isen gemmer nogle af landets mest aktive vulkaner sig – blandt andet Grímsvötn.

Den Blå Lagune

Mellem Keflavik og Reykjavik ligger et yndet turistmål – nemlig Den Blå Lagune. Den Blå Lagune er en slags badeland under åben himmel – og uden rutchebaner. Lagunen er ca. 5.000 m2 og vandet holdes konstant omkring 37-38 grader – lige meget hvor kold luften er. En helt speciel oplevelse, hvis luften er kold. Eftersigende skulle vandet have en helbredende effekt på blandt andet psoriasis. Der er forskellige muligheder for spa-behandlinger og lignende, ligesom der er en souvenirbutik.
Åbningstiden er fra kl. 10 til 20 i september til og med maj. Resten af året er der åbent fra kl. 9 til 21. Det koster ca. 30 euro at komme ind og man kan leje både håndklæder og badetøj, hvis man ikke har det med selv.

Reklamer

, , , ,

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: