Budapest

Ungarns flag

Budapest er Ungarns største by og hovedstad
Der er 1.7 millioner indbyggere  i Budapest
Floden Donau deler byen i to: Buda og Pest
Se: Donau, Gellertbjerget, Gellert spa (husk badetøj), Hösok Terre (Heltepladsen)
Transport: Gå rundt i byen
Flyvetid: Ca. 2 timer 

Ungarns hovedstad Budapest deles af floden Donau. Byen hedder egentlig Buda på den ene side af floden og Pest på den anden side af floden. Byens historie er slående. Det er en by, der har lidt rigtig meget under især 1. verdenskrig, men også 2. verdenskrig og det tidligere sovjetstyre. Siden kommunismens fald i 60’erne er indbyggertallet blevet reduceret ligesom i resten af Ungarn. Der bor nu ca. 1.7 millioner mennesker i Budapest.

De fleste byer er flottest i solskin. Men på en iskold vinterdag, hvor disen ligger over Donau, er Budapest også en virkelig smuk by. Budapest er en god blanding af kommunisme og markedsøkonomi. Gammelt og ungt. Byliv og parker. Den mange århundreder gamle arkitektoniske og kulturelle arv præger gadebilledet, men tag ikke fejl – der er også moderne tiltag at komme efter.

Det tager ca. 2 timer at flyve til Budapest, og det er en rigtig dejlig by til en storbyweekend. På 3 dages tid kan man sagtens nå at se det meste, og samtidig have tid til at benytte mange af de dejlige og billige spaoplevelser byen byder på.

Det er nemt at falde i kage-fælden for byen vrimler med caféer og lækre kager. Til gengæld er det også nemt at finde frisk frugt og rimelig sunde sandwichs. Byen er desuden fuld af kosmetologer, neglebutikker og steder at få massage. I Pest-delen af byen ligger blandt andet shoppinggaderne, mange hoteller og desuden parlamentsbygningen.

Transport

Hvordan kommer jeg rundt i Budapest? Der kører både tog/ metro, busser og sporbusser i Budapest. En taxi fra lufthavnen til Pest kostede mig ca. 150 kr. Det tager ca. 20-30 minutter. Hvis man bor centralt i enten Buda eller Pest, kan man sagtens komme langt omkring på gåben. Faktisk benyttede jeg mig slet ikke af hverken tog eller bus i løbet af weekenden. Det er vildt nemt at finde rundt. Man kan tage sporvogn 2 ned langs Donau. Her vil du komme forbi en masse af de flotte historiske bygninger – f.eks. Parlamentet, Matthiaskirken og Fiskerbastionen.

Hoteller

Der ligger masser af hoteller i både Buda og Pest. Jeg boede på Mercure Budapest Korona – 500 m fra Donau og lige ved Kálvin-torv. Det er en ganske udmærket hotel med svømmebasin, sauna, restaurant, bar og internet på værelset. Der er ikke noget træningsrum, som jeg ellers var oplyst om ved bestilling

Gellert-kurbad/spa

Opført i jugendstil med forfinede, slyngede motiver. Start med en tur i svømmehallen – husk badetøjet herinde. Når du har svømmet dine baner, skifter du over i det deciderede kurbad. Her er bassinerne kønsopdelt, og man kan derfor bade nøgen, hvis man har lyst til det. Der er to store bassiner – et med vand på 36 grader, og et med vand på 38 grader. Forskellen føles meget større end den er, fordi temperaturerne svinger omkring vores egen kropstemperatur. Slut af med et isbad, dampbad og endnu et isbad. Så er du vist klar til at komme op på land igen.

I Gellert Spa er det også muligt at få alle mulige behandlinger. Udover frisør og negleklinik huser bygningen også adskillige slags massage f.eks. vandmassage og hot-stone massage samt kosmetologer. Det er billigt at få en behandling, så slå dig endelig løs. Jeg fik en ansigstbehandling.

Gellert bjerget

Efter en tur i spaen kan man passende bestige byens bjerg. Fra toppen af det 200 m høje Gellert bjerg, kan man nyde udsigten over Donau og hele byen. Husk dit kamera – denne udsigt er enestående.
Smut også ind på den gamle fæstning Citadellet, som nu er museum, inden du går ned langt bjerget igen.
Det er et parkområde med flere stier og en rigtig flot udsigt over både Donau og resten af Budapest.

Andrássy-gaden

Gaden er optaget på listen over Verdensarven. Heldigvis passer det fortrinligt med at man fra byens centrum kan spadsere ud af Andrássy gade, hvor man så ender i parken.
Der er et par gode shoppingmuligheder og nogle lækre caféer. Hvis du er kagesulten, så smut inden om Café Lukaz, som også laver en god kaffe. På vejen vil du se det imponerende operahus.

Budaslottet

Slottet er også optaget som Verdensarv. I hele slotskvarteret i Buda ligger der spændende museer som f.eks. Krigshistorisk museum. Matthiaskirken er fra år 700, og har stadig en stor del af det oprindelig interiør, men selve kirken er ombygget i nygotisk stil. Kirken huser en stor præstekjolesamling og du kan også se en tro kopi af den ungarske kongekrone.

Pest centrum

Her ligger en del butikker – men byen er egentlig ikke en speciel god shoppingby. Moden i Ungarn er ikke helt den samme som i Danmark, og der er også væsentlig færre butikker end i de fleste andre europæiske storbyer. Der er dog en hel del skobutikker og kæden ”Salamander” er nok den mest anbefalelsesværdige af dem.
Derimod er der et utal af smukke bygninger. Rådhuset, operaen, parlamentet og nationalmuseet er blot få af dem. Lige meget hvor du går hen i Pest, vil du se et smukt bygningsværk.
Der er mange små hyggelige gader, og caféer.

Buda centrum

Buda er den bakkede del af byen. Her er det historiske slotscentrum og Gellert. Her er meget smukt og udsigten over Donau er enestående. Der er ligger nogle hyggelige caféer

Restauranter

Restaurant Mo: Jeg havde fået den anbefalet hjemmefra. Jeg tog derind til en frokost, som bestemt ikke skuffede mig. Det er en af de mere moderne restauranter i Budapest. Servicen er i top og maden ligeså.
Jeg spiste en pastaret for ca. 60 kr. Det skal man vist ikke klage over – den var virkelig virkelig god!
Den første aften spiste jeg på det nærliggende italienske Trattoria Trinacria da Pippo. Det var udmærket til prisen. Ligger på Károlyi Mihály u 19.
Når du alligevel har været i Városliget, kan du smutte ind på f. Den ligger på hjørnet af Lendvay – og byder på flotte kager og god kaffe.

Szobor-parken

Adresse: Hjørnet Balatoni ut. / Szabadkai ut. statuer af socialismens og kommunismens ideologer med ét meget umoderne. Lynhurtigt blev Lenin, Marx og Engels sammen med lokale partibosser pillet ned fra de centrale pladser – og kørt helt ud af byen. Szobor-skulpturparken er en mondæn losseplads for kommunisttidens pompøse statuer og samtidig et kuriøst museum.

Hösok tere, Heltepladsen

Et par kilometer fra centrum. for enden af promenadegaden Andrássy út ligger den imponerende Helteplads, der er anlagt i 1896 som markering af Budapests 1000 års jubilæum. Ærkeenglen Gabriel står strunk på toppen af en 36 meter høj søjle, og bagved ligger den halvcirkelformede kolonnade med statuer af en række ungarske konger og heltefigurer. Pladsen er ikke kun til at blive benovet over – om vinteren står folk for eksempel på skøjter i smukkest mulige kulisser.
Pladsen ligger i byens største park Városliget, hvor der også er flotte slotte og søer, hvor man nyder byens stille opvågning fx. iført løbeskoene.

Budapest

Budapest

Reklamer

, , , ,

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: