Tallinn

I maj 2011 tog jeg en forlænget weekend til Estlands hovedstad Tallinn. Årsagen til destination var først og fremmest, at min rigtig gode ven boede derover i en periode. Derudover har jeg altid godt kunne tænke mig at se de baltiske lande – og Tallinn blev hermed første stop på listen.

Facts

Størstedelen af Estlands indbyggere bor i Tallinn. Der er ca. 1,2 million indbyggere i Estland og herunder ca. 420.000 i Tallinn. Estland har været besat af både Tyskland og Rusland over flere omgange og først i den 20. august 1991 blev landet selvstændigt som vi kender det i dag. Danmark var det andet land der anerkendte Estland som et selvstændigt land.
Estland blev sammen med de øvrige baltiske lande medlem af EU og NATO i 2004. 1. januar 2011 indgik Tallinn i det økonomiske fællesskab og indførte Euroen som valuta. Herefter er priserne steget en anelse, ligesom lønningerne, der tidligere har været så lave at landet har været et yderst konkurrencedygtigt produktionslande. Nu er der i stedet en stigende arbejdsløshed, som forhåbentlig snart vendes. Der er en generel tendens til at de unge estere gerne vil bosætte sig uden for landet – og sammenholdt med en “brain drain” har det haft negative indvirkning på landet.
Tallinn ligger ud til Østersøen og er fuld af brosten, parker og alleryderst ligger en stor fin sandstrand.

Estland har endnu ikke taget indvandrer ind, hvilket betyder at landet næsten udelukkende består af estere og russere. Russerne holder sig for sig selv, og esterne er ikke specielt stole af russerne. Den manglende indvandring har desuden haft indflydelse på esternes iver efter at krydre mad – for dem er salt og peber virkelig kulinarisk.

Estland er en time foran Danmark.

Fly

Jeg bestilte billetter gennem SAS og fløj med Estonian Air, som fløj med de nyeste Bombardier fly. Super lækre fly, god indretning, godt lavt lydniveau – og hurtige fly! Flyvetiden derover var 1.10 t. og hjemturen lidt længere 1.25 t. Ingen af turene var fuldt bookede, og der var godt flyvevejr på turen derover. Afrejsen var fredag midt på eftermiddagen og hjemturen mandag aften.

Klimaet

Om vinteren er der rigtig koldt i Estland. Tallinn ligger kun 80 km. syd for Helsinki – så byen ligger nord for Danmark. Til gengæld ligger Tallinn rigtig godt i forhold til vind, og det er generelt ret mildt i vejret. Om vinteren kommer temperaturen nemt ned på minus 20-30 grader – men sommeren er ligeså varm som i Danmark.

Overnatning

Heldigvis havde jeg mulighed for at bo gratis i min søde vens lejlighed, mens han var hos sin kæreste. Lejligheden lå på gaden Jóe, som er rigtig godt placeret i forhold til centrum, seværdigheder og rigtig flot natur at løbe ture i.

Der er mange muligheder for billige overnatninge på pensionater og bed and breakfasts. Men der er også mange hoteller at vælge mellem, og hotellerne er ret billige.

Offentlig transport

Den første aften tog vi over til min vens kæreste til lækker middag – gåturen derover var ca. 4,5 km, og vi tog bussen hjem. Det er en god idé at købe en busbillet i en kiosk el. lign. og så først klippe billetten, når du er i bussen. En billet koster ca. 1 euro, og bøden i bussen ca. 40 euro. Der er nærmest ingen kontrollører i bussen. Udover almindelige busser er der også sporvogne og sporbusser i byen. Det giver en rigtig hyggelig stemning. Dog er byen ikke større end man nemt kan begå sig på gåben.

Fra lufthavnen til centrum koster det desuden kun 6-8 euro at tage en taxa. Det tager ca. 5 minutter. Da der er en fri konkurrence på taxi-priserne er der forskel på priserne. Dog står prisen uden på taxien så det er nemt at gennemskue inden du stiger ind. Der er stor forskel, men lige meget hvad er det billigt at tage en taxi.

Seværdigheder i Tallinn

Jeg havde planlagt at løbe alle tre dage, men af forskellige årsager blev det kun til en enkelt gang – men hvilken gang! Turen gik op gennem en park til Tallinn kunstmuseum – rundt om en sø og op i et tårn for at se udsigten over Østersøen og til den anden side ind over byen. Gennem det russiske kvarter (den russiske ghetto om man vil), og til slut langs stranden og havnen hjemad.
Desværre nåede jeg ikke at besøge kunstmuseet, men ifølge min ven skulle det være rigtig interessant – også hvis man ikke er specielt interesseret i kunst. Bygningen er meget moderne udefra, og det er da også moderne kunst der udstilles.

Centrum af byen strækker sig kun over få kilometer, da alt foregår i den gamle bydel. Bydelen består af rigtig mange cafeer og barer – og derudover også et rigtig godt udvalg af specialbutikker og tøjbutikker. Selvom byen bestemt er meget vestligt orienteret, ses det ikke i deres påklædning som er noget mere over i det russiske.

En af de sjoveste ting at opleve i Tallinn var op til flere ture på Det russiske marked, som er ret turistfrit.
Her er det muligt at købe alt fra gammelt ragelse over russiske genbrugsklæder til vækkeure med billede af diktatorer som Hitler, Lenin og Stalin eller gamle USSR pas og brocher med hagekors. Desuden er der masser grøntsagsboder og slagtere. En virkelig interessant oplevelse. Dog går rygtet på at man måske vil lukke markedet til fordel for et stort butikscenter. Jeg krydser fingre for det ikke kommer til at ske. Markedet ligger ved stationen Balti jaam.

I 1994 sank skibet Estonia på sin tur fra Stockholm til Tallinn. 852 døde og kun 137 overlevende en af vor tids allerstørste skibsulykker. I Tallinn er der opført et mindesmærke for Estonias forlis nede ved havnen bestående af en stor bue, der er brudt på midten som et tegn på den katastrofens ødelæggelse.

Byen byder på flotte kirker – blandt andet en meget smuk russisk katolsk kirke. Det er bestemt en god idé at tage ind og kigge i flere af kirkerne.
Der er også mange butikscentre – det største er nok Viru Center, hvor der også er et rigtig godt supermarked med mange gode delikatesser.

Desværre nåede jeg ikke at se alle de ting jeg gerne ville have set, så jeg er nok nødt til at komme tilbage en anden gang. Der er nemlig både et ret nyåbnet KGB museum og et gammelt fængsel som eftersigende skulle være en oplevelse værdig.

Spisning

Det bedste sted jeg spiste – og også et af min “Tallinnske” kammerat favoritsteder i byen er den indiske restaurant CHAKRA, som ligger på Bremeni Käik 1. Der er hyggeligt og maden smager virkelig godt.

Reklamer

, , ,

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: