Bornholm

Danmarks flag

Der bor lige over 40,000 indbyggere på Bornholm
Det  tager 25 min at flyve fra Kastrup
Der sejler natfærge fra Køge og katemaranfærge fra Ystad
Øen er 588.5 km2 
Øens mest betydningsfulde bygning har været Hammershus
Bornholm har sit eget brødfirma (Nyker brød) og mejeri (Bornholms Andels Mejeri) 

 
Østersøens perle. Solskinsøen. Klippeøen. Kært barn, mange navne. Bornholms har alt: Sand. Klipper. Vand. Skov. Granit. Vandfald. Borgruin. Røgerier. Byer. Landsbyer. Gode restauranter. Søer. Nordøen er fuld af klipper og strandene er fulde af sten. På sydøen finder man de fineste sandstrande – blandt andet Dueodde som har noget af landets allerfineste sand. Nordøen er rå og bakket, mens sydøen er fladere og finere. Midt på øen ligger den kæmpestore skov Almindingen, som har fantastiske løbe-, ride- og mountainbike muligheder. Det samme findes desuden på nordøen ved Hammershus. Bornholm er et fabelagtigt sted til racercykler på grund af bakkerne – dog kun for et par dage, for selvom vejene er vildt bakkede, er der ikke så mange km i vejene på Bornholm, så man får hurtigt kørt øen igennem.

Bornholm huser store løbebegivenheder som kun kan anbefales – de er godt tilrettelagt af arrangørerne og fordi naturen er helt vild at løbe i. Tjek f.eks. Etape Bornholm (Nordens største etapeløb) og Danmarks mesterskaber i 100 km og 24 timers løb, hvis du er til ekstrem-udholdenhedsløb.

Spis

De allerbedste restauranter på Bornholm er Kadeau i Pedersker og Le Port i Vang. Derudover er der rigtig mange gode restauranter i havnebyerne – især Snogebæk og Svaneke har gode restauranter. Bornholm er fuld af lokal-specialiteter, og flere bornholmske brands har stor succes. Bülow lakrids, Kjærstrup chokolade, Svaneke bryghus, Karamelleriet, Svaneke Bolcher etc.

Oplev

Der er mange spændende ting at foretage sig på Bornholm. Et besøg i Østerlars Rundkirke og en gåtur ved Hammeren og Hammerhus er uundgåelig, ligesom en tur i Dyndalen for at se det store vandfald og en lang gåtur i Almindingen (Rytterknægten og Ekkodalen bl.a.) skal være på programmet. Men tag også en dag ud af programmet til en tur på Danmarks mindste og hyggeligste travbane, som ligger midt på øen. En tur på røgeriet i en af havnebyerne kan kun anbefales – i virkeligheden bør alle havnebyerne besøges. Især i sommerperioden byder de på liv og gode butikker og restauranter.
Hvis man har børn med er Joboland (det gamle Brændesgårdshaven) ved Svaneke et must – ligesom Sommerfugleparken i Neksø er hyggelig. NaturBornholm i Aakirkeby, Middelaldercentret ved Østerlars og Rovfugleshowet i Nyker.

Transport

Det tager kun 25 minutter at flyve fra Kastrup til Bornholm. Det kan være en god idé at bestille biletter i god tid, da de godt kan blive dyre tæt på afgang. Derudover er der natfærge fra Køge. Det tager ca. 7 timer at sejle. Det er billigt, men er også den mest ubekvemme rejseform. Hvis man er i bil, bør man tage turen til Ystad i Sverige og tage hurtigfærgen, som sejler derover på lidt over en time.

Der kører busser på Bornholm, men det kører meget sjældent, så man skal have en bil derover. Mange vælger at tage på cykeltur på Bornholm. Jeg ville aldrig selv gøre det – men jeg vil til hver en tid tage en træningscykel (MTB, CX eller racer) med derover.

Reklamer

  1. Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: